Promoveaza-te prin portalul Salabucuresti.ro


Cacao - sanatoasa in stare pura, neprocesata


Cacaoa este un ingredient care, consumat cum trebuie, poate contribui la sanatatea noastra. Intrucat exista in majoritatea dulciurilor, ar trebui sa stii ca in forma pura, cacaoa este mult mai sanatoasa.

Unde gasim arborii de cacao?
Cu totii stim ce este, ce gust are, insa putini dintre noi stiu ca regasim arborii de cacao la o centura a Ecuatorului situata intre 10 grade Nord si 10 grade Sud, in special Africa - Coasta de Fildes, Ghana , Asia:Indonezia si Malaezia, precum si in padurile tropicale din America Latina (Brazilia, Columbia, Ecuador) etc.Arborii de cacao produc doua recolte de "pastai de cacao" pe an.


Ce contine o pastaie de cacao?
Fiecare pastaie de cacao are 20cm in lungime si aproximativ 500gr si sunt de o culoare portocalie. Aceste pastai contin 20-40 de boabe de cacao, acoperite intr-o pulpa alba.

pastai cacao pastaie cacao deschisa
Sursa imagini:http://feedyourskin.wordpress.com/ http://www.fs.fed.usCum se proceseaza boabele de cacao?
boabe cacao prajiteProcesarea boabelor de cacao implica 6 etape: fermentarea, uscarea si insacuirea, vanturarea, prajirea, macinarea, si presarea.Dupa fermentare si uscare, se separa coaja de miez - ce este folosit in prepararea ciocolatei. In urma prajirii la 105-120 de grade celsius, miezii de cacao prind o culoare puternica maronie si se obtin caracteristicile privind aroma. In urma macinarii se obtine un lichid gros de culoarea ciocolatei, cunoscut ca si "masa ciocolatei". Acest lichid contine 53-58% unt de cacao, ce se solidifica in momentul racirii. Acesta este practic baza ciocolatei si a tuturor produselor ce contin cacao. Resturile solide ce raman in urma extractiei (presarii) sunt macinate intr-o pudra fina pentru a produce pudra de cacao folosita la diverse alte produse.
Sursa imagine: http://www.fitnesssutra.com/

cacao
Cacao - principalele beneficii

-reduce riscul bolilor cardiace (scade presiunea cardiaca)
- reduce riscul cancerului
- reduce colesterolul rau (LDL) si creste colesterolul bun (HDL)
- anti-depresiv si imbunatateste starea de bine
- contine antioxidanti- reduce durerile de cap
- afrodisiac

Daca oamenii ar manca in stare pura cacaoa, cu siguranta ar avea si beneficiile de mai sus, insa, majoritatea oamenilor mananca produse de ciocolata procesata, cu multe ingrediente daunatoare pentru corpul uman (zaharuri, grasimi din lactate, uleiuri hidrogenate,etc).
De aceea este foarte important sa verificati eticheta atunci cand cumparati ciocolata, intrucat majoritatea produselor contin aproximativ 20% cacao, si aproximativ 80% zaharuri. In acest caz, acea idee ca ciocolata este sanatoasa, se destrama. (Sursa imagine:http://www.detoxyourworld.com/)

Recomandam consumul de ciocolata neagra cu continut marit de cacao. Pentru cei care prefera produsele de tipul pudrei de cacao care se pune in lapte (unde regasim cam aceleasi procente: 80% zahar, 20% ciocolata), recomandam praful de cacao in stare pura, intrucat nu este procesat,contine fibre si beneficiati la maxim de toate beneficiile de mai sus.

Pagina vizualizata de 8687 ori.