Promoveaza-ti centrul sportiv prin SalaBucuresti

Scheletul centurii scapulare


Centura membrului superior sau centura scapulara formează scheletul umarului si asigură legatura dintre oasele membrului liber si toracele osos.

Centura scapulara este consitutita din doua oase:
1. Clavicula
2. Scapula (Omoplatul)

scheletul centurii scapulare omoplat clavicula
Centura scapulara - vedere anterioara

1. Clavicula
Clavicula este un os lung, pereche, situat la limitadintre torace si gat, cuprins intre manubriul sternului si acromion. Orientarea sa este transversala, siprezinta doua curburi inegale, care ii dauforma literei S culcat. Dintre cele doua curburi, una este mediala(curbura cu concavitatea posterioara) si cealalta estelaterala (curbura cuconcavitatea anterioara).

Clavicula este formată din corp si doua extremitati
Forma osului poate
fi observata prin simpla inspectie, putand fi explorat prin palpare aproape pe toata intinderea lui. Reprezinta un reper important pentru delimitarea unor regiuni alecorpului, dar si pentru localizarea eventualelor afectiuni.

Orientare.
Se asaza: lateral - extremitatea turtita,anterior - marginea concava a acestei extremitati, iar injos - fata osului (ce este prevazuta cu un sant)

Clavicula vedere superioara si inferioara
Clavicula - vedere superioara si inferioara

Extremitatea mediala(sau sternala) este voluminoasa, prezentand o fata sternala destinata articularii cu manubriul sternului.
Extremitatea laterala(sau acromiala) este turtita, prezentand o fata acromiala destinata articularii cu acromionul omoplatului (scapulei)

Corpul claviculeiprezinta douafete si doua margini
a) Fata superioara este neteda in portiunea mijlocie si poate fi palpata sub piele. La cele doua extremitati, fata superioară este rugoasa si da insertii musculare.La partea mediala a acestei fete, rugozitatile dauinsertie muschiului sternocleidomastoidian, iar la parteal aterala, muschilor deltoid si trapez.
b) Fata inferioara raspunde primei coaste prezentand inportiunea mijlocie gaura nutritiva si santulce a servit la orientarea osului. Pe acest santse insera muschiul subclavicular.Medial de acest sant, se gaseste impresiunea ligamentului costoclavicularpe care se insera ligamentul cu acelasi nume. Lateral de santse gaseste o suprafata rugoasa numită tuberozitatea ligamentuluicoraco-clavicularpe care se insera ligamentele coracoclaviculare, ce leaga clavicula cu procesul coracoid al scapulei.
Tuberozitatea este formata din doua proeminente:tuberculul conoid (situat aproapede marginea posterioaraa osului) si linia trapezoida situataanterolateral fata de tubercul. Petubercul se insera ligamentul conoidian, iar pe liniatrapezoida ligamentul trapezoid.
c) Marginea anterioaraesteconcava in treimea laterala, unde da insertie muschiului deltoid (tuberculul deltoid). Eaesteconvexa in treimea mediala, unde da insertie muschiuluipectoral mare.
d) Marginea posterioaraeste siea concava-convexa, dar in sens invers decat marginea anterioara.In portiunea laterala a marginii se insera muschiultrapez. In portiunea mijlocie are raporturi cu muschiulomohioidian, cu muschii scaleni, cu artera si vena subclaviculară si cu trunchiurile plexului brahial. Acester aporturi sunt deosebit de importante, deoarece in caderilepe umar, clavicula poate fi fracturata in portiunea ei mi-locie. Fragmentele fracturate pot leza vasele subclaviculare si trunchiurile plexului brahia. Calusul poatecomprima sau chiar include aceste formatiuni,determinand complicatii vasculare si nervoase.

2. Scapula (Omoplatul)
Scapula sau omoplatul este un os lat, de forma triunghiulara, situat la partea postero-superioara a toracelui.
Pe schelet, acest os se intinde intre primul spatiu inter-costal si coasta a VII-a. Osul este aplicat pe torace, depasindu-l insa lateral si ia astfel parte la formarea umarului si la delimitarea axilei.
Scapula prezintă două fete (fata anterioara si fata posterioara), trei margini (marginea vertebral, marginea axilar si marginea superioara) si trei unghiuri (unghiul superior, unghiul inferior si unghiul lateral).

Orientare: Se asaza posterior fata prevazuta cu o puternica spina, in sus marginea cea mai mica si subtire; lateral (si putin inainte) unghiul cel mai voluminos (prevazut cu o cavitate articulara).

Scapula - posterior si lateral
Scapula - vedere posterioara si laterala

FATA POSTERIOARA A SCAPULEI
(sau fata dorsala) priveste posterior si lateral, de pe ea desprinzandu-se transversal o puternica lama, numită spina scapulei. Spina imparte fata posterioara intr-o fosa situata deasupra si alta situata dedesubtul ei.

1.Spina scapulei adera de fata posterioară a scapulei si se continua in porțiunea ei laterala cu o prelungire libera, neaderenta de fata posterioara a scapulei, numita acromion.
Spina scapulei are o formă triunghiulara, prezentand o fata superioara si alta inferioara. Ea are trei margini, dintre care una anterioara, prin care spina adera de fata poasterioara a scapulei; o margine laterala, libera si concava; o margine dorsala groasă si rugoass care da insertie, prin buza superioara, muschiului trapez, iar prin cea inferioară mușchiului deltoid.
2.Acromionul(Acromion) este o proeminenta turtita de sus in jos si palpabila sub piele, ce prezintă fata articulara a acromionului pentru extremitatea laterala a claviculei, cu care se articuleaza. La unirea acromionului cu buza inferioară a spinei scapulei, se formează unghiul acromionului. Spina scapulei și acromionul se pot palpa ambele sub piele. Unghiul acromionului, situat la unirea celor doua formatiuni osoase, are deosebita importanță practica: pornind de la el, se pot face masuratorile pentru stabilirea eventualelor luxatii ale centurii scapulare.
3. Fosa supraspinoasă da insertie muschiului supraspinos
4. Fosa subspinoasa (sau infraspinoasa) dainsertie mai multor muschi:infraspinos,rotund mare, rotund mic.


Scapula - fata costala (anterioara)
Scapula - vedere anterioara

FATA COSTALA A SCAPULEI(sau fata anterioara) prezinta o concavitate, fosa subscapulara, ce este strabatuta de creste oblice. Pe fosa, ca si pe crestele oblice, se insera muschiul subscapular. Pe portiunea mediala a fetei se mai insera si muschiul dintat anterior.
a) marginea superioaraeste subtire si prezinta scobitura sau ineizura scapulei. Prin aceasta scobitura trece nervul supra-scapular. Mediata de scobitura, marginea superioara da insertie mușchiului omohioidian.
b) marginea medialapoate fi explorata sub piele, ea fiind orientata spre coloana vertebrala. Pe ea se insera numerosi muschi, cum ar fi muschiul romboid mare, romboid mic, dintat anterior
c) marginea lateralaeste orientata spre axila, putandu-se explora parțial. Aici se insera muschii rotund mare si rotund mic.

Unghiul inferior este ascutit si usor de explorat sub piele. Aici se insera muschiul dintatanterior.
Unghiul superior este usor rotunjit. Aici se insera muschiul ridicator al scapulei
Unghiul lateral este cel mai voluminos. Prezinta doua elemente de studiu:
1.Cavitatea glenoidă estelegata de restul scapulei printr-o portiune mai ingusta,numita gatul sau colul scapulei.Cavitatea este putin profunda, de forma ovoida, articulandu-se cu capul humerusului. La cele doua extremitatiale cavitatii glenoide se gasesc rugozitati: rugozitatea inferioara est etuberculul subglenoidian (sau infraglenoidian)pentru insertia capului lung al muschiului triceps, iar cea superioara este tuberculul supraglenoidianpentru insertiacapului lung al muschiului biceps brahial.
2.Procesul coracoid esteo prelungire recurbata, a carei baza ocupa spatiul dintre cavitatea glenoida și scobitura scapulei.Procesul coracoid poate fi explorat prin spatiul delto-pectoral, pe el inserandu-se muschi (capul scurt al bicepsuluibrahial, coracobrahialul si pectoralul mic) si ligamentele (conoid si trapezoid).Scapula are mai multe gauri nutritive: in fosa supra-spinoasa, in fosa subspionasa, la nivelul acromionului sila nivelul procesului coracoid.







Articole din aceeasi categorie.

Scheletul membrului superior liberScheletul membrului superior liber este format din scheletul bratului (humerus), ...
Pagina vizualizata de 64745 ori.